Charley Patton

Smatran je ocem Delta Bluza i jednim od najvažnijih američkih muzičara dvadesetog veka. Ovaj bluz gitarista inspirisao je mnoge bluz muzičare.

Charley Patton – Rodio se u okrugu Hinds, u Delti Misispija. Rodio se kao sin Billa i Annie Patton, dok lokalne priče govore da mu je otac bio bivši rob Henderson Chatmon koji je imao još dece koja su postala popularni delta muzičari sa solo karijerama ili kao članovi popularnog sastava Mississippi Sheiks. Godina rođenja nije poznata tj. pojavljuju se različiti podaci u rasponu od 1881-1891.

Iako smatran Afro-Amerikancem, postoje kontradiktorni podaci o njegovoj rasi. Howlin’ Wolf je smatrao da je Patton Meksikanac ili Indijanac iz plemena Čiroki. Imao je svetlu boju kože i najverovatnije je da ima pretke bele, crne i urođeničke rase.

Charley je razvio svoj muzički stil pod uticajem Henrija Sloana čiji je neuobičajeni stil sviranja smatran ranom formom bluza. Sarađivao je sa muzičarima ka što su: Willie Brown, Tommy Johnson, Fiddlin’ Joe Martin, Robert Johnson, and Chester Burnett (Howlin’ Wolf) i kao stariji bio im je mentor.

Umro je 28. aprila 1934. godine u Indianoli.

Izvor: wikipedia.org

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *